RAMUNES_nameile_autorine-juvelyrika_ranku-darbo-papuosalai

Rankų darbo papuošalai: nuo aksesuaro iki priekūnio

Papuošalai. Unikalumo simbolis ar asmeninės išraiškos priemonė?

Rankų darbo papuošalai, ypač tie, kuriuose puikuojasi porceliano miniatiūros, kurių minimalistinėse formose gali apčiuopti architektūriškų linijų, yra kur kas daugiau nei vien tik puošnumo elementai.

Tai – miniatiūrinė plastika su nemenka pretenzija tapti dėvimu meno kūriniu. Kurių paskirtis, ne dūlėti kažkur vitrinoje, o įsilieti į mūsų kasdienybę ir suteikti jai visokiariopo žavesio. Tapti neatsiejama mūsų garderobo dalimi ir puikiu, išskirtiniu akcentu įprasminančiu svarbius gyvenimo momentus. Šiame straipsnyje pabandysiu atskleisti, kodėl žmonės vertina rankų darbo papuošalus ir ką jie mums reiškia.

 

Unikalumas ir individualumas

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės renkasi rankų darbo papuošalus, yra jų unikalumas. Kiekvienas rankų darbo papuošalas yra unikalus dėl to, kad jis išskirtinai kuriamas rankomis, pasitelkiant menininko talentą ir nepažabojamą jo kūrybingumą. Taip mums, vartotojams ar paprastiems mirtingiesiems, suteikiama galimybė turėti neatkartojamą ir neretai labai asmenišką papuošalą, kuris idealiai atspindi mūsų estetinį skonį, stilių ir nuovoką.

 

Nuo amatininko dirbinio iki meno kūrinio

Rankų darbo juvelyriniuose dirbiniuose naudojamos miniatiūros sukurtos iš netradicinių medžiagų, tokių kaip:

  • porcelianas
  • stiklas
  • medis
  • neapdoroti akmenys
  • plastikas
  • silikonas

Sujudina fundamentalias tiesas. Juvelyrinio objekto ir žmogaus kūno vaidmuo šiuolaikinėje menininkų kūryboje tampa kelrode į juvelyrikos, kaip funkcinio objekto apibrėžimo kismą – atsisakant tikslingos juvelyrinio objekto paskirties.

Tačiau, tokiu būdu suteikiama papuošalui ypatingo kitoniškumo.

Sparčiai tobulėjant technologijoms, atsiranda naujų medžiagų ir jų panaudojimo galimybių. Bet pagrindinis elementas, garantuojantis juvelyrinio dirbinio išskirtinumą, ir toliau nekinta – tai rankų darbas.

Na, o porcelianas yra viena iš tų medžiagų, kuri leidžia kūrėjui išreikšti savo pasaulėvoką ir įkrauti papuošalą tam tikra rankose slypinčia energija. Taip įprasminama menamo papuošalo savininko asmenybė ir suteikiama jam papildomos prasmės.

 

 

Autorinių juvelyrinių dirbinių ryšys su reikšmingais žmogaus gyvenimo įvykiais

 

Rankų darbo papuošalai savyje talpina gerokai daugiau pridėtinių verčių nei masinės gamybos papuošalai. Nes jie yra autentiški kūriniai, kuriuose kūrėjas įdeda savo širdį ir sielą. Atidžiai apgalvodamas ar net išjausdamas kiekvieną papuošalo detalę, dėl ko papuošalas tampa išskirtinai ypatingu.

Nors porcelianas ir pretenzinga medžiaga, tačiau pamilus ją, kūrėjui atsiveria neaprėpiamų galimybių laukas. Kuriame kūrėjas gali pasinerti į sudėtingų žmogaus jausmų ir dvasinių išgyvenimų, konfliktiškų santykių su pasauliu analizę. Ir tokiu būdu kurti objektus, kurių esmė padėti išsaugoti viltį bei suteikti galimybę patirti tikrumo jausmą.

Tai tarsi klajonės po pasaulėžiūros paraštes, kurių dėka įvaizdintas juvelyrinis dirbinys numalšina tą nepaliaujamą kitoniškumo troškulį.

Rankomis kuriami papuošalai labai dažnai būna susiję su svarbiais gyvenimo įvykiais, pavyzdžiui, vestuvėmis, gimtadieniais, jubiliejais ir kitais reikšmingais momentais. Žmonės juos perka ar dovanoja kitiems, kad įamžintų šiuos svarbius gyvenimą neišdildomomis spalvomis nuspalvinančius įvykius. O tie, kurie juos dėvi, gali nevaržomai mėgautis rankų darbo meistriškumu ir idėjos išpildyme slypinčiu žavesiu.

 

Draugystės liudytojai

Papuošalai, tokie kaip rankų darbo apyrankės, žiedai, sagės ir kt., dažnai tampa draugystės liudytojais. Nes jie gali būti kuriami specialiai tam, kad atspindėtų tam tikra progą ir dėl to tapti itin ryškiu, nors ir simboliniu, draugystę menančiu liudytoju. Šie papuošalai yra puikus būdas išreikšti šiltus jausmus bei prisiminimus, liudijančius bendrą patirtį ir jausmą slypintį juose.

 

 

 

Esmė slypi medžiagiškume

Ne paslaptis, kad rankų darbo juvelyriniai dirbiniai yra gaminami iš aukštos kokybės medžiagų, tokių kaip: sidabras, auksas, pusbrangiai, brangūs akmenys ir netradicinių medžiagų, tokių kaip: porcelianas, stiklas, medis. Šios medžiagos rankų darbo papuošalams suteikia ne tik ilgaamžiškumą, bet ir tam tikrą vertę.

Ir tikrai ne visada ši vertė matuojama vien pinigine išraiška. Prireikia daug valandų, kad meistras sukurtų tą vieną, idėją išpildantį ir individualų poreikį atliepiantį papuošalą. Todėl rankų darbo kūriniai gali būti, ir daugeliu atvejų yra, gerokai brangesni nei masinės gamybos produktai.

Ir, beje, dauguma rankų darbo papuošalų gamintojų gali pagaminti tik ribotą kiekį užsakymų, o tai taip pat didina kūrinio kainą.

Kai kurie, tikrai ne visi, rankų darbo papuošalai yra laikomi meno kūriniais ir tai neabejotinai taip pat turi didelę reikšmę nustatant kūrinio vertę.

 

 

Svarbiausia – idėja

Tačiau, pats svarbiausias unikalių dirbinių vertės matas yra įtaigiai ir meistriškai atspindėta kūrinio idėja. Kurioje darniai suskamba medžiagos pridėtinė vertė ir sutramdytas kūrėjo minties polėkis.

 

 

Kodėl verta rinktis rankų darbo papuošalus?

Nusprendę įsigyti rankų darbo papuošalą, kiekvieną kartą gausite ne tik unikalų dirbinį, bet ir istoriją. Nes kiekvienas daiktas kurtas rankomis šiek tiek skiriasi, net jei tai to paties dizaino kūrinys. Gali būti net nedidelių netobulumų – galbūt linija nėra 100% tiesi – tačiau būtent dėl to rankų darbo dirbinys pasižymi tik jam būdingu charakteriu.

Be to, toks jūsų pasirinkimas prisideda prie smulkaus verslo gyvavimo ciklo. Dauguma smulkiųjų verslų savininkų, medžiagas iš kurių kuria savo dirbinius įsigyja iš kitų smulkaus verslo tiekėjų.

Tokiu būdu kūrėjai užtikrina, kad medžiagos iš kurių kuriami, vienokios ar kitokios paskirties rankų darbo gaminiai yra tvarios.

 

 

_______

Ir pabaigai

Apibendrinant, galima drąsiai teigti, kad netradicinių medžiagų naudojimas juvelyrikoje pasitelkiamas tam, kad kalbėtų apie ypatingas progas ir jų vertę.

Autorinė juvelyrika leidžia kuriančiąjam panirti į savo būtį, išpildo beveik visas iliuzijas, o svarbiausia čia nekinta tik vienas reikalavimas – jai reikia žmogaus. Papuošalas turi ne tik ištirpdyti žmogaus dvejones, būti patrauklaus ir žinoma išskirtinio dizaino. Tačiau svarbiausia jis turi užmegzti ryšį su savo šeimininku. O tokius kriterijus atitinkančių rankų darbo papuošalų vertė bėgant laikui tik auga.

 

 

 

Linkiu, jei ne čia, tai kažkur kitur, būtinai atrasti savąjį...

Su viltimi,

Ramunė

Grįžti į tinklaraštį

Rašyti komentarą

Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti.